De Vlindertuin

School De Vlindertuin in Mechelen als onderwerp van stabiliteitsstudie door ingenieursbureau Lisst

GO! Basisschool De Vlindertuin in Mechelen is een warme, middelgrote basisschool met een volledige tweeklassen structuur. De architectuur voor de uitbreiding van het schoolgebouw werd door czaar architecten (vroeger A33 architecten) afgestemd op de bestaande nieuwbouw.

De school werd uitgebreid met 8 klaslokalen, sanitair, bureau directie, een lerarenlokaal en een sporthal. De aparte volumes voor sporthal en klassen zijn verbonden door een luifel die fungeert als regulator van de verschillende speelplaatsen en gebouwen én als overdekte speelplaats.

De sporthal is opgebouwd uit dragend metselwerk met een extra structuur van betonkolommen voor de windstabiliteit en de ophanging van de luifel aan de westgevel.

Deze luifel hangt op met stalen trekstangen aan de betonkolommen. Om deze horizontale krachten op te kunnen nemen, vormt de houten dakbalk een verbinding met de kolommen aan de andere zijde van de sporthal welke op hun beurt ingeklemd zijn in de vloerplaten. Hierdoor wordt deze kracht voldoende gespreid zodat de vervormingen beperkt blijven.

De luifel tussen de 2 gebouwen is langs de zijde van de sporthal ingeklemd in de dakplaat. Langs de kant van de klassen is deze glijdend opgelegd op een console.

Het metselwerk werd uitgevoerd met gelijmde kalkzandsteen elementen. Deze combineren een hoge muurdruktesterkte met een grote thermische massa en goede akoestische eigenschappen.

Om het ontwerp van ćzaar architecten (vroeger A33 architecten) te optimaliseren werd het volledige gebouw in 3D gemodelleerd. Deze werkwijze drukt de bouwkost en de impact van de structuur op de architectuur.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Bouwbedrijf Van Poppel.

© Fotografie Johan Van der Hasselt