Donkerstraat

Sociale Woonappartementen Donkerstraat Leuven als onderwerp van stabiliteitsstudie door ingenieursbureau Lisst

Welkom in Donkerstraat 90, een project in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal. Het betreft de nieuwbouw van 26 sociale appartementen met ondergrondse parkeergarage in de levendige stadsrand van Leuven.

Omwille van de sociale en stedelijke context, kozen we voor een logische en eenvoudige structuur met een minimale bouwkost, maar toch volledig in lijn met het ontwerp van ćzaar architecten (vroeger A33 architecten).

In combinatie met de ondergrond was een plaatfundering het meest aangewezen funderingstype.

Aan de straatzijde worden de vloeren in breedplaatvloeren gedragen door de voorgevel en de muur van de gang tussen de appartementen omdat dit de kleinste overspanning is.

Langs de achtergevel wordt de breedplaatvloeren gedragen van woningscheidende wand tot woningscheidende wand. Dit om de achtergevels, die zich terugtrekken per niveau, niet te zwaar te belasten. De openingen naar de terrassen verhinderen hier ook het maken van hoge balken om de vloeren te dragen. Boven de kelderverdieping zijn enkele wanden als betonwanden uitgevoerd om grote vrije overspanningen in de kelder te kunnen realiseren.

Door de vloeren als doorlopende platen te berekenen en uit te voeren, kon de doorbuiging beperkt worden.

© Fotografie Steven Massart